Az iskolánk is pályázatból vett napelemet, a szüleim is elgondolkodtak rajta

Az iskolánk elnyert tavaly egy pályázatot, amit a suli épületének energetikai minőségének javítására és egyéb felújításokra költenek. Sport tagozatos középiskola, úgyhogy hatalmas tornatermünk van egy nagy sportpályával az udvaron. Van saját foci-, kézi-, kosár- és röpicsapatunk, atlétikai és úszó klub, és még egy csomó edzés közül lehet választani. Én atletizálok, heti négyszer járok edzésre. A sportpályákat is felújították és az öltözőket is, ami, valljuk be őszintén, már időszerű volt. A padok már annyira régiek voltak, hogy a legtöbbről hiányzott a fogas, mozgott a lába, lyukas volt vagy törött. A sulira napelem is került, talán ez volt a legnagyobb újítás és újdonság az életünkben. Így már minden eszköz áramellátását a napelemek fogják biztosítani. Nagyon menő lett ettől a suli, egy darabig ez volt a téma a városban.

A szüleimnek nagyon megtetszett az ötlet, amikor meséltem, hogy napelemmel látják el az iskolát árammal, és ez fedezi az összes energiaigényét. Elgondolkoztak rajta, hogy a mi házunkon is elférne egy napelem-rendszer, mert tudnivaló, hogy nagyjából 10 éven belül megtérül az ára, mivel kinullázódik a villanyszámlánk. El is kezdtek utánanézni a neten ennek a menetének, és ekkor találtak egy nagyon jó lehetőséget: ez nem más, mint egy állami pályázat napelemre. A lakossági energiahatékonysági hitelprogram részleteiről a napelempalyazatok.hu-n informálódtak, mindent meg lehet itt találni, amit tudni akarunk a pályázatról. Egy 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják azokat a magánszemélyeket, társasházakat és lakásszövetkezeteket, akik szeretnék korszerűbbé tenni az épületeiket. A keretösszeg 105,2 milliárd forint, aminek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és lakásszövetkezetek, a maradékot a pályázó magánszemélyekhez juttatják el. A pályázat célja, hogy minél energiahatékonyabbá váljanak a magyar otthonok és minél nagyobb körben elterjedjen a megújuló energiaforrások használata.

pályázat napelemre

A szüleim alaposan átolvasták az egész oldalt, ahol nemcsak a pályázatról van szó, hanem a napelemek működéséről és a telepítés menetéről is. Az elnyert pályázat napelemre, napkollektorra, nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre, a fűtésrendszer korszerűsítésére és hőszivattyúk telepítésére is fordítható. Ez nagyon jó lehetőség minden család számára, ugyanis az egy dolog, hogy megtérül a befektetett összeg, de egy napelem-rendszernek azért elég borsos ára van. Emiatt nagyon jól jön ez a pályázat. Vannak feltételei is persze: 10% saját tőkével kell rendelkezni, valamint a futamidő maximum 20 év lehet. Vállalkozások részére is van pályázat napelemre, erről is lehet olvasni a napelempalyazatok.hu oldalon. A középmagyarországi régióban VEKOP, a többiben pedig GINOP néven lehet megtalálni a vállalkozásoknak szóló energiahatékonysági pályázatokat. Ez vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes kamatozású kölcsönt kínál a hazai vállalkozások részére. Ennek ugyanaz a célja, mint a lakossági pályázatnak: az épületek energetikai korszerűsítése.

Ez nagyon jól hangzott, úgyhogy a szüleim lejjebb is görgettek, hogy többet megtudjanak a napelemek kivitelezéséről. A honlapon ezt is nagyon jól, közérthetően leírják, laikus számára is teljesen érthető. Itt le is írják, hogy csak a jól megtervezett és profin kivitelezett napelem-rendszer éri meg anyagilag, ugyanis csak ebben az esetben fogja fedezni az áramköltségeinket. A villanyszámla kinullázása úgy történik, hogy az előre jól megtervezett napelemek minden napsütéses órában áramot termelnek, így többet is, mint amennyire szükségünk lesz. A többletáram feltöltődik a hálózatra és a szolgáltató fizet érte. Ehhez a telepítést meg kell, hogy előzze egy alapos helyszíni felmérés és egy villamos tervező jelenlétében végzett beszélgetés a lakók fogyasztási szokásairól. A napelempalyazatok.hu nagyon meggyőző, látszik, hogy velük érdemes együttműködni. A szüleim már erősen gondolkoznak, hogy megpályázzák a támogatást, és ha elnyerik, biztos, hogy ezt a céget bízzák meg a kivitelezéssel.