Focimeccs után a gázpalack áráról beszélgettünk

A foci az egész családom életét meghatározta, illetve meghatározza most is. Amikor mi kezdtünk, kölyökként, még nem volt a városban egyesület, csak egy focipályának kinevezett nagy füves placc, amire magunk ácsoltuk a kapukat, és a barátaimmal addig könyörögtünk az iskolai tesi tanárunknak, amíg bevállalta, hogy heti kétszer edzést tart nekünk. Egyszerűen imádtuk, szép lassan összeszerveződtünk a szomszéd várossal, barátságos meccsekre havonta egyszer, felejthetetlen volt.

Mire a gyerekeim megszülettek, már volt rendes egyesület a városban, és mivel kicsi koruk óta látták, hogy „apa még mindig focizik a barátaival” természetesen be akartak iratkozni ők is. A feleségem persze az elején majd kicsattant, hogy a kislányt is focimeccsekre kell vinni, de aztán látta, mennyire szereti és megbékélt vele.

Mi a fiúkkal már csak 8-an maradtunk, de hetente egyszer négyen négy ellen még mindig rúgjuk kicsit a bőrt, aztán pedig megiszunk egy-két sört a régi törzshelyünkön.

Hogy, hogy nem, arra terelődött a téma, hogy az utóbbi időben nem jött a fickó, aki gázpalackokkal házal, így mindenkinek magának kellett elintéznie a bevásárlást, és ettől bizony elszoktunk.

Már éppen túl is léptünk volna a témán, amikor Pali rákérdezett, hogy miért is nem szállíttatjuk házhoz? Mi pedig csak néztünk, hogy ilyet is lehet?? Pali döbbent arcunkat látva elnevette magát, és mesélni kezdte, hogy a cég, ahol dolgozik, már rég házhoz szállíttat, hiszen sokkal egyszerűbb ez így nekik, és bár ők nem Pb, hanem targonca gázt szállíttatnak, a cég, aki fuvarozza, az előbbivel is foglalkozik.

Ez elsőre nagyon jól hangzik, de milyen a gázpalack ára? Mert a mozgóárus igen kedvező áron árulta a palackokat, és effektív ugyanígy házhoz jött.

Pali azonban felvilágosított minket, hogy ezt a fajta értékesítési formát betiltották, mert megbízhatatlan volt, és távolról sem biztonságos, hiszen az így házaló embereknek sem engedélye, se semmilyen papírja nem volt, senki nem nézte, milyen állapotban vannak a ki tudja hány éves palackok, amiket árult. Egy gázpalacknak ugyan magas az élettartama, maximum 50 évig használható, a szelepet azonban 10 évente cserélni kell, ezeket a dátumokat pedig vezetni a palackon, de sose nézte senki, és gyakran a gáz minősége is kifogásolható volt, beszerzési forrása pedig visszakövethetetlen.

Erre persze félig csak morogtunk, mert bár hallottunk rém történeteket felrobbanó palackokról, mi mindig megúsztuk.

Pali csak a fejét csóválta, hogy ennyire nem lehetünk sóherek, Budapest, és annak 20 km-es körzetébe kedvező áron szállítanak, akármilyen mennyiségben, nyilván drágábban, mint ahogy kocsiról vettük, de egy 11 kilós palack mindössze 6 ezer forint szállítással, egy 23 kilós pedig 11 ezer, ami valljuk be, teljesen korrekt gázpalack ár.

Elgondolkodtunk azon, amit Pali mondott, és hogy valóban nagyobb biztonságban vagyunk így, hogy a feketekereskedelmet megszüntették, és csak papírral, engedéllyel rendelkezők szállíthatnak házhoz gázpalackokat.

Oké, meg lettünk győzve, hogy anyagilag nem jutunk csődbe a gázpalack házhozszállítástól, de tényleg megéri rendelgetni, ahelyett, hogy az ember elmenne érte saját maga?

És ha az ember jól végiggondolja, igenis megéri. Mert egyrészt, nem mindenki lakik benzinkúthoz közel, és az idő, amit az oda-vissza fuvar elvesz, esetenként felbecsülhetetlen értékű, plusz ha a benzinköltséget számolgatjuk, valószínűleg ugyanott vagyunk árban. És ha az ember házhoz szállíttatja a kaját és a bevásárlást, miért ne tehetné ezt a gázpalackkal is? Csak egy telefonjába kerül az egész, a kiszállítás előre leegyeztetett időpontban történik, nem kell otthon rostokolni egy egész délelőttön vagy délutánon keresztül, valami fura szállítási időintervallum miatt.

A szállító cég ráadásul sokoldalú, Pb gáz többféle kiszerelésben árusítanak, 11, 23, illetve 5 kilós, grillezéshez kifejlesztett formában is. Ez utóbbi kempingezéshez, vagy akár kerti főzőcskéhez is ideális, ha az ember nem akar a tűzgyújtással szenvedni, szórakozni, és mindössze 7 ezer forint a palack cseréje.

gázpalack ár

Ezenkívül forgalmaznak targoncagázt, 11 kilós palackban, 6.800 forintos áron, valamint propán gázt, 10 és fél, illetve 2 kilós változatban, 7.500, illetve 15 ezer forintos palack áron.

Ezek a legnépszerűbb termékei a honlapnak, hiszen a háztartások, vagy éttermek konyhái számára a Pb gáz elengedhetetlen fontosságú, targoncából már rengeteg helyen használják azt a verziót, ami motorikus gázzal működik. A grill kiszerelésű pb gáz pedig érhetően népszerű, a szabadtéri sütés-főzést nagyon sokan kedvelik.

De még ezeken túl is nagyon széles palettán mozog a kínálatuk. Forgalmaznak héliumot, különböző méretű és nyomású palackokban, ami mondjuk nem állandó kelléke a háztartásunknak, de mindkét gyerek imádja a lufikat, és már gondolkodtunk rajta egy ideje, hogy kéne héliumos lufikat fújni a szülinapi bulijukra.

Forgalmaznak CO2 palackot is, ami mondjuk a vendéglátósoknak fontos kelléke a sörcsapoláshoz.

Nitrogént, amit őszintén bevallom, nem tudom, milyen területen használnak, de nagyon látványos emlékeim vannak kémia óráról a folyékony nitrogénnel kapcsolatban…

Acetilént is szállítanak házhoz, ezzel a gázzal például édesapám dolgozik a műhelyben, ez telítetlen szénhidrogén, nem mérgező, színtelen gáz. Apa jobbára hegesztéshez és lángvágáshoz használja.

A cég forgalmaz argont is, amely egy szintén színtelen, nemesgáz. A felhasználási területei az építő- és élelmiszeripar, búvárkodás, reklám és kohászat. Használható ugyanis hőszigetelt ablakoknál a két réteg üveg közé, fénycsövek töltésére, mely kék színűen fog világítani, csomagológázként, fémolvadékok öblítésére, valamint a száraz búvárruhák töltésére – ezt a gázt is valószínűleg inkább cégek, magánvállalkozások számára szállítják.

Ezenkívül oxigént és corgont szállítanak – utóbbi szintén egy hegesztési védőgáz.

A beszélgetésünkbe kedvenc csaposunk is beleszólt, és kiderült, hogy a CO2 palackot a csapoláshoz ők is ugyanattól a cégtől rendelik, amiről Pali beszélt, csak ők már hosszú évek óta. Egyrészt, a mozgóárusok ilyen palackot sosem szállítottak, másrészt vendéglátósként nyilván nem engedhették meg maguknak, hogy ellenőrizetlen forrásból szerezzenek be bármit is.

Jani, a csapos is megerősítette, hogy teljesen korrekt gázpalack áron dolgoznak, igazából tökre örül, hogy beleesünk Budapest 20 km-es körzetébe, és lehetőségük van élni ezzel a lehetőséggel. Szerinte magánemberként is érdemes legalább kipróbálni a szállítást, aztán ha a pozitív tapasztalat úgyis megerősít. Kedves, családias kis cégről van szó, mindig tudja a megrendelő, hogy kivel fog beszélni telefonon, és a szállítást végző emberek is ismerősek lesznek – a bizalom pedig elengedhetetlen az ügyfél és a cég között.

A szép beszéd után koccintottunk Jani egészségére, majd visszatértünk a foci témához, és Balázs vérét szívtuk zárásig, mert szegény élete kapufáját lőtte a mai meccsen – de komolyan, a legelső edzéseinken sem volt ekkora kapufa, amikor olyan kis kezdők voltunk, hogy a kaput magát alig ismertük fel…

Hazaérve aztán mindannyian lecsekkoltuk a gázpalackos honlapot, én kértem is tőlük visszahívást, a feleségem is nagyon támogatta, hogy ne nekünk kelljen gázpalackért rohangálni, ha egyszer házhoz is szállítják.