Hogyan folytassak tanulmányokat a foci mellett?

A kulcsszó: diákmunka. Megtaláltam, azóta hirdetem. Mert sokan azt hiszik, hogy ez valami gyerekcipőben járó dolog, pedig lehet tök komoly is, amivel tőkét is csinálhatunk magunknak. Nos, erre jöttem rá.

Sosem voltam túl jó tanuló, mert mindig jobban érdekelt a foci, de ettől még tudom: kiszúrok magammal, ha nem tanulok. Viszont, nem túl jó tanulóként az van, hogy fizetős szakra jut csak be az ember. Jobb tanulmányi eredmény kellett volna az államilag finanszírozottakhoz. Ezért kellett diákmunkát vállalnom, de a topiwork.hu oldallal ez sem volt nehéz. Ezért szúrtam be fentre a linkjüket. És az ő oldalukon világosodtam meg, hogy ez komoly lehetőség. Mert ott aztán szűrhetünk aszerint, hogy lakhelyünkhöz legyen közel a meló, és ez csak egy a sok közül. Mert, ha értünk valamihez, akkor meg aszerint is kereshetünk bármit. Nyilván azoknak, akik élnek-halnak a szakért, amin tanulnak, na nekik a legkönnyebb… Hogy miért? Mert egyszerre tudnak szakmai gyakorlatot leigazoltatni, és használható tudást szerezni a munkaerőpiacon. Nem csak olyan értelemben (bár ez a legfontosabb), hogy egy cégnél gyakorlatban is kipróbálhatnak ezt-azt, és megláthatják, a valóságban hogyan kamatoztatható az elméleti tudás. De egy cégnél való “mozgásban” is rutint szerezhetnek.

A munkavállalás sikerességének sok aspektusa van. Beleszagolni a vállalati levegőbe, ez olyasmi ami a TopiWorkkel, diákmunka útján könnyen és tét nélkül megtehető. Ha tartósan ott tudunk maradni, sokat nyertünk. Ha csak pár hónapra próbáltuk ki, nem vesztettünk semmit. Mondjuk tapasztalatot így is szerzünk.

Az interjúszituációkra is felkészülhetünk. Bár a Topi egész ügyesen és kíméletesen csinálja ezt. Nem dobnak rögtön a mély vízbe, így nem lesz olyan sokkhatás, amitől egy időre elmegy a kedvünk. (Az első munkavállalás azért nehéz lehet…) Online vehetjük fel velük a kapcsolatot és intézhetünk mindent. Ők közvetítik az önéletrajzunkat egy kiszemelt céghez. Ahogy minket is, nekünk pedig az állásajánlatokat hozzák el. A cégekkel, akikkel ők megállapodtak, hogy azok foglalkoztassanak diákmunkásokat. Nagyon sokat tesznek, és a végén mi, diákok, hallgatók járunk jól. Online végeztetnek olykor tesztet is, ha kell, de szerintem olvassatok utána mindennek. A sitejuk igencsak informatív.

A focikarrierem nagyon fontos nekem. Nem mindennél fontosabb, de szerencsére a Topi tudott nekem jó opciót találni arra, hogy ne kelljen lemondanom róla. Mivel tanulói jogviszonyom lett, ők tehát jutányos foglalkoztatást intéztek el. Én jó fizetést kapok, és amennyire belelátok, ez mindenkire igaz, aki rajtuk keresztül jutott valamilyen munkához. Tudom tehát fizetni a tandíjat, mert nem az én fizetésemen spórolt a cég, amelyik tud engem alkalmazni. Beállt a vágyott egyensúly tehát az életemben, lemondások nélkül!