Napelem a gyerekekért

A foci elengedhetetlen része az életemnek és a mindennapjaimnak.

Fociedzőként dolgozom, és rajongok a gyerekekért. A gyerekek viszont nagyon sok figyelmet és törődést igényelnek, amit nem szabad elfelejtenünk soha. Minden mondat, minden vállveregetés, minden dicséret sokat számít nekik, és esetenként még arra is hatással van, hogy aznap éppen hogyan teljesítenek.

Most nemrég érdekes beszélgetésem volt az egyik kisfiú szüleivel, akik napelemes rendszerekkel foglalkoznak. Azt mondták, nagyon támogatnák, ha a focicsapat öltözőjének tetejére napelemeket telepítenénk. Előre figyelmeztettem őket, hogy ez azért nem ilyen egyszerű dolog, hiszen az öltöző épülete a sportegyesület alá tartozik, amit pedig az önkormányzat működtet. Ők úgy látják, hogy ez egyáltalán nem is olyan nagy probléma. Szerintük azért lenne fontos a napelem, mert így hosszútávon egy környezettudatosabb jövő és gondolkodás felé terelhetnénk a kicsiket. Illetve, mivel tényleg 6-7 éves gyerkőcökről van szó, ezét a beruházás pont akkorra térülne meg, mikor közülük remélhetőleg sokan már ifiben fognak játszani, vagy utánpótlás lesznek, esetleg néhányuk már a felnőtt csapatba is bekacsintgat. Mondtam nekik, hogy nagyon is egyetértek a környezettudatosság forszírozásával, de azért még mindig elég sok akadályt látok az egész projekt körül.

Megegyeztünk, hogy beszélni fogunk erről részletesebben, és egyszer az egyik edzés után a nagyobbik lányuk hazavitte a fiukat, mi pedig leültünk egy ital mellett dumálni. Nagyon szimpatikus emberek egyébként, nálam maximum tíz évvel idősebbek, úgyhogy könnyen szót értettünk, és hamar kiderült, hogy nagyon egy platformon vagyunk.

Ők egy napelemes cégnek dolgoznak, akik olyan átfogó szolgáltatást nyújtanak, ami nekünk is éppen a legmegfelelőbb lenne. Azt csinálja a napelemrendszer.info, hogy nem csak a napelemek felszerelését és beüzemelését vállalja, hanem a napelemek megszerzéséig tartó adminisztrációban, pályázatírásban is segít. Nagy szerencse, hogy a szülők egyébként pont pályázatírók, ezért lehetett az, hogy meg szerettek volna nyugtatni, nincs áthidalhatatlan akadály az önkormányzati tulajdonnal kapcsolatban.

Azóta már telefonszámot és emailcímet is cseréltünk, és átküldték a cég oldalát. Mondták, hogy mindenképpen böngésszem át, mielőtt bármibe belekezdünk. Nem volt nehéz egyébként, mert egy nagyon jól átlátható weboldalról van szó. Le van írva például, hogy miért fontos egy épület felmérése napelem telepítés előtt, és hogy milyen fázisokból áll ez a folyamat. Például nagyon oda kell figyelni a ház tájolására, hogy alkalmas legyen a napelemek tényleges feltöltésére, egész évben, a kevésbé napsütéses időszakokban is. Kell egy masszív tetőszerkezet is, hiszen nem minden ház teteje bír el feltétlenül egy ilyen súlyosabb technológiát. Fontos még, hogy minél kevesebb árnyék legyen az épület közelében. Ez a mi esetünkben teljesen megvalósul, hiszen az öltöző a focipálya szélén, a sportegyesület fő épületétől messze helyezkedik el különállóan, fák pedig csak a focipálya túlsó oldalán vannak. Így nem kell majd fák kivágásával meg ilyesmikkel bajlódnunk, ami azért egy családi háznál legtöbb esetben fő szempont.

Meglepő egyébként, hogy mennyi tervező, mérnök, statikus és szakember kell ehhez az egészhez. Biztonsági szempontokat ugyanúgy figyelembe kell venni, mint a hatékonyságot, vagy az alapvető esztétikát. Nem is egy olcsóak emiatt a napelemes rendszerek, de én nagyon bízom benne, hogy amennyiben sokan összefogunk, akkor összejöhet ez a projekt. Egy ilyen rendszert átlag 40-50 évre terveznek, ami több generáción keresztül kiszolgálhatná a gyerekek áramfogyasztását!

Egyelőre még kicsit izgulok, hogy, ki mit fog szólni ehhez az egészhez az egyesületben, a szülők körében, és a sport klub vezetőségében, de bízom benne, hogy a jóérzésű emberek megértik majd az indíttatásunkat. Már csak pénzt kell szereznünk az önkormányzattól!