Új napelemes focipálya épült

A városunk fejlesztése évről évre látványos fejlesztésen esik át. Az elmúlt tíz évben sorra újultak meg és jöttek létre a város életét segítő és fellendítő létesítmények. A város új művelődési házat kapott, és visszaállították eredeti formájába a helyi városháza épületét is. Új óvoda létesült, és az általános iskolát felújították. A sportélet is elkezdett fellendülni: sportuszodát és nagy sportcsarnokot is építettek, valamint a helyi foci egyesület is új focipályát és öltözőket kapott.

Van egy barátnőm, aki a helyi focis élet lelkes résztvevője. A testvére révén került be a focis berkekbe, aki foci edző volt. Eleinte csak lelkes szurkolóként ment el az edzésekre és meccsekre, aztán már néha-néha beállt az edzéseken, hogy kipróbálja magát. Elmondása szerint nehéz volt lányként fiúkkal játszani, mert egyrészt ő nem annyira erős mint a fiúk és nem tud olyan gyorsan futni, ezért nyilvánvaló hátrányban van velük szemben. Másrészt viszont mivel lány volt, a fiúk csak óvatosan játszottak, mikor tőle kellett elvenni a labdát, mert lány mivolta miatt nem akartak vele durván viselkedni, ez viszont kiölte a játék tüzességét és lendületét. Idővel aztán befogadták a fiúk őt is a csapatba, és az edzéseken mindig együtt játszottak, ahol teljesen egyenrangúként kezelték. Ekkorra már annyira belefolyt a csapat életébe, hogy ő szervezte ügyes-bajos dolgaikat, és ő felelt a háttérmunkáért.

A környékbeli települések között élénk focis élet van, szinte minden hétvégén van valamilyen válogató meccs, vagy megyei kupa meccs. A tavaly a város által létrehozott focipálya ad otthont sok meccsnek, ugyanis ez az egyik legkorszerűbb és a játék követelményeinek minden szempontból megfelelő pálya a környéken. Különlegessége, hogy az elektromos ellátást napelemrendszer adja. Létezik olyan napelem rendszer pályázat, amely olyan rendszereket épít ki, amelyek a Nap elektromágneses sugárzását alakítja át elektromos árammá. Az ötlet régi, de a kivitelezés nagyon korszerű, a legmodernebb technológiákat használva, ez a napelem rendszer képes teljesen kiváltani a hálózati áramhasználatot. Számomra nagy öröm azt látni, hogy a város vezetésének fontosak ezek a takarékoskodó, megújuló energiaforrást felhasználó megoldások. A napelemeket lehet háztetőkre vagy földre telepíteni. A lényeg, hogy az áramfogyasztásnak megfelelő legoptimálisabb mennyiségű napelemet telepítenek, így a lehető legkevesebb költséggel fog járni az áram használata. Ha minden jól megy, a napelemrendszer tervezésének és telepítésének ára tíz éven belül megtérül. Ehhez az is szükséges, hogy a lehető leprecízebb legyen a rendszer előzetes tervezése, és a kivitelezés, és a felhasznált alkatrészek is jó minőségűek legyenek. Az említett városi futballpálya körbe van véve néhány méterenként napelemmel működő lámpákkal és a pályával szomszédosan levő öltöző-, és mellékhelyiségek világítása is a tetőre telepített napelemmel valósul meg.

napelem rendszer pályázat

Mint ahogy a barátnőm is büszkén mesélt a szuper új focipályáról, engem is örömmel tölt el, hogy a városunk igazán megadja a módját a helyi sportéletnek, és segíti a város közösségeit abban, hogy a lehető legszínvonalasabb mérkőzéseket játszhassák a jövőben.